Buscar
  • Psicodescobrint

Si els deixem d'etiquetar els deixem ser

L’efecte pigmalió es relaciona amb el concepte de profecia autocomplerta, ja que implica tenir una creença sobre alguna persona que, pel sol fet d’existir modela i facilita un comportament que fa que aquesta s’acabi fent realitat.


En el cas dels nens, les creences i expectatives dels pares sobre ells, són determinants i poden canviar el seu comportament. Si un nen és etiquetat ràpidament com un “barroer” o “ximple” o “rebel” probablement el seu desenvolupament sigui pobre, dificultós i complicat.

Com podem fugir de posar etiquetes? És una tasca difícil, però no impossible...Podem:


1) Buscar oportunitats per mostrar-li una nova imatge de si mateix: fixant-nos en evidències del comportament contrari i fent-li notar.


2) Posar-lo en situacions en les que es pugui veure duna altra manera: per exemple si un nen és classificat com a “barroer” se li pot donar la oportunitat de que ens ajudi a arreglar alguna cosa.


3) Donar opinions favorables sobre ell a altres persones i que les escolti. "Mira pare, que bé que ha ordenat l'habitació avui"


4) Donar exemple del comportament desitjat. 


5) Quan actuï segons la vella etiqueta, expressar els nostres sentiments i expectatives. Per exemple enlloc de dir-li “ets un malparlat”, dir “la teva manera de parlar em posa nerviós. No ho pots dir d’una altra manera?.

0 vistas

619928746

©2018 by Psicodescobrint. Proudly created with Wix.com