Buscar
  • Psicodescobrint

La pèrdua d'un ésser estimat

Ahir va ser el dia de tots sants, on moltes persones vam recordar i pensar en els nostres éssers estimats que ja no hi són. Quan algú que estimem mor, sentim un gran buit, una tristesa molt intensa, ràbia, podem sentir culpa, soledat, entre d’altres sentiments...


Ens hem de donar un temps per elaborar el dol i per gestionar tots aquests sentiments que ens desborden. Hi ha molta gent que per diferents circumstàncies no es permet sentir ni expressar les seves emocions i continua la seva vida com si no hagués passat res, d’altres es submergiran en aquestes emocions durant anys, aquestes persones corren el risc de desenvolupar un dol patològic i tard o d’hora hauran d’afrontar la pèrdua.Durant el procés del dol hi ha diferents tasques que haurem de realitzar:


1. Acceptar la realitat de la pèrdua: a l’inici sempre tenim la sensació que la mort no és real. L’acceptació és assumir que la persona ja no tornarà i no la tornarem a veure.


2. Elaborar el dolor: sentir i experimentar els sentiments dolorosos. Si ho evitem l’únic que estarem fent és allargar el procés del dol.


3. Adaptar-se al món sense la persona: aprendre a conviure amb la seva absència (això dependrà de la relació que teníem i dels rols que desenvolupava la persona). Aquesta és una de les tasques més costoses però més primordials, ja que o s’avança en el reconeixement de que les circumstàncies personals han canviat i es fa una revisió de les creences i objectius per continuar endavant o s’entra en un estat d’estancament.


4. Trobar una connexió perdurable amb el mort: hem de trobar la manera de recordar als nostres éssers estimats, portant-los amb nosaltres però seguint amb la nostra vida.


El dol es converteix en patològic quan la persona realitza conductes inadaptades i es queda estancada en alguna d’aquestes tasques, sense que el procés del dol avanci fins a la seva resolució.Per tant, és normal quan perdem un ésser estimat sentir-nos malament durant un temps. Si creiem que no podem gestionar-ho o fa massa temps que ens dura el malestar, hauríem d’acudir a un professional per tal de que ens ajudi a elaborar la pèrdua.

0 vistas

619928746

©2018 by Psicodescobrint. Proudly created with Wix.com