Buscar
  • Psicodescobrint

La forma en què parlem als fills

Els nens durant la infància primerenca (2 a 6 anys)es basen en el que perceben, encara no són capaços de realitzar inferències i comprendre aspectes no observables de la realitat. Per tant, tot allò que els hi diem ho reben de manera literal. Pels nens les paraules dels seus pares són la veritat absoluta. Per exemple si cada vegada que se li cau alguna cosa li diem “que barroer que ets”, creixerà pensant que de veritat ho és.


És normal que amb totes les obligacions del dia a dia arribem cansats a casa, però la manera en que parlem als fills és important, ja que anirà creant la seva manera de pensar i la seva personalitat.

Hem d’evitar expressions del tipus:


“Ets i un adjectiu negatiu”: el ver ser expressa una característica inherent a la personalitat, permanent i no modificable. Si canviem el verb ser pel verb fer o estar, estarem fent referència a un comportament o estat i no tant a la personalitat i així la seva autoestima no es veurà afectada. Per exemple: Enlloc de dir “ets dolent” és molt millor comunicar “el què has fet no està bé” o enlloc de “ets un gandul” podríem dir “avui estàs una mica mandrós”.


“Estic fart/a” “No puc més”: el nen pensarà que ens hem cansat de cuidar-lo i es sentirà indefens.


Les amenaces i el posar límits creant por: “si no t’acabes el menjar estàs castigat” “vindrà la bruixa si no em fas cas” “li diré al teu pare”. Les expressions d’aquest estil ensenyen al nen a fer les coses adequades per evitar una conseqüència negativa i creen inseguretat.


Enganys o promeses que no es compleixen: els nens es sentiran desorientats i genera desconfiança al no saber si el que els hi diem és cert i succeirà o no.

Per tant, hem de vigilar com parlem. Si canviem els comentaris negatius i les amenaces per l’explicació de les coses i l’expressió positiva de les pròpies emocions, ens estarem comunicant molt millor amb ells i estarem contribuint a la seva autoestima i seguretat. Els nens tenen una capacitat de comprensió molt més gran del que ens pensem!

619928746

©2018 by Psicodescobrint. Proudly created with Wix.com