Buscar
  • Psicodescobrint

Alternatives al càstig


Castiguem als nens per diferents motius: perquè sentim impotència i no sabem que fer perquè ens faci cas, perquè volem que aprengui el que està bé i el que no, perquè pensem que sinó se’n sortirà amb la seva, etc...Però realment, si pensem com ens sentíem nosaltres quan ens castigaven segurament descobrirem que el càstig despertava en nosaltres sentiments d’odi, venjança, culpabilitat, autocompassió.. El càstig no soluciona res, perquè el nen enlloc d’experimentar les conseqüències de la seva conducta i buscar la manera de solucionar les coses, s’obsessiona amb sentiments de venjança o culpabilitat.


Ara bé, que podem fer enlloc de castigar quan es porten malament??


Us proposo algunes alternatives:


1) Senyalar la manera de ser útil: en moltes situacions els nens no saben com comportar-se, s’avorreixen i comencen a portar-se malament. Una bona opció és ensenyar que poden fer i així es sentiran útils i valuosos. Per exemple: anem al supermercat i la nostra filla està tota l'estona corrent pels passadissos, si li ensenyem que ens pot ajudar a buscar determinats productes es sentirà útil, s'ho passarà bé i ja no tindrà la necessitat de còrrer.


2) Expressar els nostres sentiments (sense atacar al caràcter): es pot indicar que aquell comportament és totalment inacceptable expressant-ho des dels nostres sentiments i sense atacar a la seva persona. Per exemple: "M'enfada molt arribar a casa i que les joguines estiguin al mig del menjador"


3) Manifestar les nostres expectatives: si els hi expliquem el que esperem d’ells, tindran clar com han de comportar-se. Seguint amb l'exemple anterior de les joguines, podríem dir: "m'agradaria que quan acabis de jugar, guardis les teves joguines a la caixa".


4) Ensenyar al nen a rectificar: aquesta opció és molt útil, ja que se’ls ajuda a buscar solucions i alternatives a la conducta negativa. Per exemple, una nena que ha embrutat el terra jugant amb pintures, li podem oferir l'oportunitat de rectificar la seva conducta, netejant el terra.


5) Donar opcions: proposant diferents alternatives de comportament, el nen aprèn quines són les possibles actituds correctes i a més, pot elegir quina vol tenir. Exemple: "no està bé que corris pels passadissos, tens dues opcions o m'ajudes a comprar o t'asseus al cotxet. el que prefereixis".


6) Resoldre conjuntament els problemes: si el problema persisteix, la millor opció és buscar una solució de manera conjunta, escoltant els sentiments d'ambdues parts i les propostes de resolució que vagin sorgint per finalment triar una solució adequada. Exemple: "entenc que vulguis estar amb els teus amics, però per una altra banda jo pateixo si no arribes a casa a l'hora. Pensem idees perquè els dos estiguem contents."


0 vistas

619928746

©2018 by Psicodescobrint. Proudly created with Wix.com